Mitä kaamos tarkoittaa?
Kaamos on vuotuinen ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Napapiiri on leveyspiiri, joka käytännössä vastaa maan pyörimisakselin kaltevuutta suhteessa aurinkoon ja se merkkaa tämän ilmiön rajan. Juurikin tästä kaltevuudesta johtuu eri vuodenajat kun eri puolet maapalloa saavat eri määrän auringon säteilyä vuoden aikana.
Pohjoisella pallonpuoliskolla talvipäivänseisaus tapahtuu 21. tai 22. joulukuuta ja vastaavasti eteläisellä pallonpuoliskolla 21. tai 22. kesäkuuta, tämä merkkaa kaamoksen puoliväliä. Mitä pohjoisemmassa on, sitä pidemmästä kaamoksesta on kyse. Suomessa, esimerkiksi Sodankylässä kaamos kestää 4 vuorokautta, kun taas Utsjoella 52 vuorokautta. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, ettei Utsjoella nähdä aurinkoa miltei kahteen kuukauteen! Tällöin ei kellonaikaa voi päätellä valon määrästä ja juuri tätä korkeiden leveyspiirien luonnon ilmiötä kuvaa Rohje-kellon ylempi kellotaulu. Pohjoisnavalle matkatessa voi kokea pisimmän mahdollisen kaamoksen, joka kestää syyspäiväntasauksesta syyskuussa ja kevätpäiväntasaukseen maaliskuussa, eli puoli vuotta.
Vastakohtana kaamokselle on keskiyön aurinko myös nimeltään yötön yö tai polaaripäivä. Tällöin aurinko ei laske ollenkaan. Auringon voi nähdä laskevan horisontin lähelle, jonka jälkeen se alkaakin jo nouseemaan.